100 GULDEN

In het pandje op de foto rechts, begon Johannes Hendrikus Huls *1892 'Tata'  in 1918 zijn eerste winkeltje, met 100 gulden van zijn vader op zak, waarvoor hij handel heeft gekocht en zo begon als zelfstandig koopman.

Een gedeelte van de woning Hamburgerpoort C-390, het latere huisnummer 6 aan de Terborgseweg huurde hij eind 1918 begin 1919 van de smid Snijder en daar verkocht hij in hoofdzaak aan wederverkopers. Dat waren zijn beste klanten, zei hij vaak tegen de dochter van de Smid omdat die altijd contant betaalden. Hij moet daar toch meer dan een half jaar gevestigd zijn geweest alvorens hij naar de Boliestraat verhuisde in oktober 1919.

Bron: '75 jaar Huls' G. Rijsdorp

Op 18 oktober een half jaar na zijn huwelijk met Wilhelmina Peters, (DE STUWENDE KRACHT, DIE VAN GROTE INVLOED IS GEWEEST TOT DE ENORME ONTWIKKELING VAN DE FIRMA HULS!) verhuisden zij naar de Boliestraat om daar een klein pandje te betrekken.
Het voorgeveltje van het pandje was hooguit 4 meter breed.


> DOOR DE OPEENVOLGENDE GENERATIES HULS, DIE TELKENS EEN J.H. HULS VOORTBRENGEN, KAN ER VERWARRING ONTSTAAN, VANDAAR, DAT HUN GEBOORTEDATUM EN/OF BIJNAAM ERBIJ VERMELD WORDT.


Het pandje waar J.H. Huls enkele kamers huurde en waar eind 1919
(na Huls) Chr. S. Wichers zijn rijwielhandel vestigde:
Hamburgerpoort C-390. (Coll. Wichers)

FOTO BOVEN DE BOLIESTRAAT: (midden vorige eeuw). Achter het uithangbord van Duthler heeft vroeger een smal pandje gestaan waar J.H. Huls Jr. geb. 1892 op zaterdag 18 oktober 1919 zijn tweede winkeltje opende! Zie advertentie rechts. (Daarvoor had hij dus ca. een half jaar aan de Hamburgerpoort gewoond.)

AFBEELDING RECHTS: de openingsadvertentie die J.H. Huls liet plaatsen in de Graafschap-Bode op 18-10-1919. 
'Dit jaar, is het 100 jaar geleden dat de grondlegger Tata Huls in 1919 zijn winkeltje startte in de Boliestraat. Op 05-09-1925 verhuisde hij met zijn koopwaar naar de Hamburgerstraat.

In de Graafschap-Bode van dinsdag 21 oktober 1919 stond onderstaande recensie.

< FOTO LINKS: Boliestraat A-94 het latere huisnummer 37, nu de meest rechtse hoek van het Duthlerpand, vestigde in mei 1919 het jonge echtpaar Johannes Hendrikus Huls (TATA) en Wilhelmina Gesina Peters uit Oer/Ulft.

DIT JAAR 100 JAAR GELEDEN!

< 'Het aangewezen adres voor Commissies en Scholen!

< "Vanaf zaterdagavond zal de gevel
Electrisch verlicht worden! 

ADVERTENTIE BOVEN: Huls verkocht in 1923 AL GRAMOFOONFS  en PATHEFOONS. Maar ook Cithers, Mandoline's en Violen en losse snaren! Gramofoonplaten 75 cent per stuk

  ^ Advertentie boven: 'Zaterdag
1 augustus 1925 begon de grote UITVERKOOP wegens verplaatsing der zaak naar de
Hamburgerstraat A 27'.

DE `GOEDKOPE BAZAAR`VAN HULS HELEMAAL RECHTS OP DE FOTO IN DE HAMBURGERSTRAAT.

Het ging goed met het kleine winkeltje in de Boliestraat! Johannes Huls en zijn vrouw zijn zeer ondernemend!
Maar de winkel werd veel te klein. Er werd dan ook naarstig uitgekeken naar een groter pand en wat gunstiger is gelegen. Toen het pand van Van Crimpen een drogisterij annex glas-en verfwarenwinkel aan de Hamburgerstraat A-27 vrij kwam, was dit een super plek om opnieuw te starten en …… er waren uitbreidingsmogelijkheden.
Op 28 juli 1925 kondigden ze via een advertentie een 'grote uitverkoop' aan, wegens verplaatsing der zaak naar de Hamburgerstraat. 

^ SEPTEMBER 1925 Het pand van Huls Hamburgerstraat A-27 het latere huisnr. 49.
Niemand zou toen kunnen vermoeden, dat dit winkeltje op deze plek, zou uitgroeien naar een oppervlakte van bijna 6000 m², en werd het

GROOTSTE WARENHUIS VAN OOST GELDERLAND!

Let op de slogan aan de zijkant van het pand:
'HALT hier is de goedkope BAZAR van J. H. Huls'.

FOTO uit 1938 van hetzelfde pand als op linker foto.  Het pand had ondertussen al wel diverse verfraaiingen en interne verbouwingen ondergaan. Het pand dat J.H. Huls in 1933 voor ƒ16000,- kocht van zijn broer J. M. Huls en H. R. Reiche.

 < 5 sept. 1925 OPENING van de Goedkope Bazar!
Zondags is onze zaak tot 2 uur geopend. 

 

^ RECENTIE IN DE GRAAFSCHAP-BODE

'Zeg PIET, we gaan eerst naar de Goedkoope Bazar van J.H. HULS'.....60 jaar later wordt iets gelijks gebruikt!

Affiche (uit eigen beheer)
midden jaren '80

^ TOTALE UITVERKOOP wegens uitbreiding der zaak
in de GOEDKOPE BAZAR.

^ HET HUISNUMMER IN DEZE ADVERTENTIE, IS ALS HET HUIDIGE Nr. 49

^ KOPERS BOVEN DE 10 GULDEN KRIJGEN DE HALVE REISKOSTEN VERGOED!

1937

^ LOOPJONGEN, GOED KUNNENDE FIETSEN ^

^WEER EEN UITBREIDING, 'BAZAR DE LUXE' Hamburgerstraat 43. Heel modern voor die tijd! Gelijktijdig werd het pand nr. 49 in- en uitwendig geheel gemoderniseerd! 

 De inkoop-combinatie 'BICO' vraagt in bovenstaande advertentie een gebouw in Amsterdam van ± 1000 m².

In 1933 had Huls zich aangesloten bij 'BICO', een krachtige inkoopcombinatie met meer dan 50 ondernemers.

VESTINGING 'BAZAR DE LUXE'

ADVERTENTIES HIERBOVEN! J.H. Huls wist hoe belangrijk adverteren was! 

Hij deed er dan ook alles aan, om zijn advertenties, goed op te laten vallen in de kranten! Zelf verschillende vormen komen we tegen zoals u hierboven ziet.

LOGO: In april liet hij een (voor die tijd) prachtig logo ontwerpen voor 'Bazar de luxe'.

 

UITBREIDING DER ZAAK!
Inmiddels heeft de firma Hendriksen, het pand aan de Hamburgerstraat 47 verlaten. Achter in de steeg, had hij daar jarenlang zijn werkplaats en verkoopruimte voor auto's en motoren. Die vrijgekomen ruimte sloot aan op het pand achter nr. 49 en liep door tot achter de panden 43 en 45.

Natuurlijk kon J. H. Huls de vrijgekomen ruimte best gebruiken! (En wie weet, wat J. H. Huls er voor over heeft gehad om Hendriksen zo ver te krijgen om zijn pand te verlaten.) Immers 'uitbreiden' was voor J. H. Huls een must.

Die uitbreiding kwam snel, want op 24 november 1938 nog net voor de grote Sint Nicolaasverkoop opende hij een grote speelgoedafdeling van 200 m².
Zie hieronder de advertentie.

Twee advertenties van Auto Palace C. Hendriksen. Reeds in 1922 was hij actief in de autobranche en in 1931 opende hij in 'de steeg' aan de Hamburgerstraat een autoshowroom en werkplaats.
Direct na de oorlog HEROPEND,
C. Hendriksen de meest moderne garage van geheel Oost Gelderland en een der best geoutilleerde van geheel Nederland.
                      ZIE ADVERTENTIE >

^  De eerste advertentie van Huls met vrijstaande gefotografeerde artikelen.
BIJZONDER IN DIE PERIODE!

^ HULS had duidelijk een reclamebureau ter hand genomen, want de advertenties zien er voor deze periode zeer vakkundig uit!

FILIALEN IN AALTEN EN VARSSEVELD

Na de vestiging van filiaal 'Bazar de luxe' in 1935 te Doetinchem, volgden in 1936 nog twee filialen. In Aalten aan de Hoogestraat 35 werd het filiaal 'de Goedkope winkel' geopend. En in Varsseveld aan de Spoorstraat C-34. Deze vestigingen waren niet van lange duur.

Op 1 maart 1940 doet Huls het filiaal in Aalten over aan zijn filiaalhouder B. G. J. Lurvink die het recht kreeg de naam te mogen blijven houden. Tijdens de tweede wereldoorlog, op 1 maart 1943 verkocht Huls het filiaal te Varsseveld aan de filiaalhouder H. D. de Jong.

MODE IN SILVOLDE